Antalija je glavni i najveći grad ove plodne primorske regije na jugozapadu Male Azije. Nalazi se na krajnjem jugu Turske, u antalijskom zalivu na obali sredozemnog mora i predstavlja biser mediterana. Danas je ovo područje poznato kao “Turska rivijera”. U zaleđu Antalije se nalazi planina Taurus, prekrivena borovim šumama.

Grad se sastoji iz dva centra: savremeni – sa atraktivnim bulevarima, brojnim šoping centrima, bogatim noćnim životom, šetalištima pod palmama i stari centar Kaleiči – koji je podignut oko stare luke, sa uskim popločanim ulicama, starim drvenim kućama oivičenim gradskim zidinama.

Gradovi koji čine Antaliya regiju su Akseki, Aksu, Alanya, Demre, Döşemealtı, Elmali, Finike, Gazipaşa, Gündoğmuş, Ibradi, Kaş, Kemer, Kepez, Konyaalti, Korkuteli, Kumluca, Manavgat, Muratpaşa, Serik,

Čarobna Antalya: Mjesto zbog koje je Turska jedna od najljepših zemalja na svijetu

Antalya ja glavno tursko ljetovalište na Mediteranu, atraktivni grad s ulicama na koje svoju sjenu bacaju palme. U slikovitoj staroj četvrti Kaleici čarobne Antalye još uvijek se nalaze stare drvene kuće smještene u uskim ulicama naslonjenim na gradske zidine.

U posljednje vrijeme mnogi stranci koji su jednom posjetili Antalyu odlučili su ovdje kupiti kuće za odmor ili za ugodne dane u mirovini te stoga ne mora čuditi činjenica što je grad prepun stranac koji ovdje više nisu samo turisti nego i lokalci. Tako tijekom zimskih mjeseci grad broji ‘svega’ 2 milijuna stanovnika dok se u ljetnim mjesecima on udvostručuje.

Grad je u II. stoljeću prije Krista osnovao Atal II. koji je bio kralj Pergamone, a po njemu je i sam grad dobio svoj naziv. Prije dolaska Osmanlija ovim gradom redom su vladali Rimljani, Bizanti i Seldžuci. Elegantni minaret džamije Minareli Yivli u centru grada sagradio je seldžutski sultan Alaeddin Keykubat u 13. stoljeću i od tog trenutka ovaj minaret prepoznatljivi je simbol Antalye.

Sam minaret primjer je seldžutskog klesarstva i umjetnosti kojom su kamen pretvarali u prava umjetnička djela. No, najbolji primjer njihovog umijeća nalazi se u građevini Karatay Medresa u kojoj je smješten teološki fakultet, a koja je sagrađena u istom razdoblju u kojem i džamija. Uz džamiju Minareli u gradu se nalaze još dvije značajne džamije. Murat Paša džamija iz 16. stoljeća koja je poznata po svojim ukrasima od pločica te Tekeli Mehmet Paša džamija.

Nedaleko od marine nalazi se Hidirlik Kulesi, toranj koji je izvorno izgrađen kao svjetionik u II. stoljeću nakon Krista. No ono po čemu je Antalya definitivno najpoznatija kod zaljubljenika u povijest su Hadrijanova vrata koja i danas ponosno stoje sagrađena u zidinama grada u čast slavnog cara Hadrijana.

Regija oko Antalye prepuna je prirodnih ljepota, ali i zapanjujućih povijesnih ostataka. Tako možete prošetati iza slapova, što je uzbudljiv doživljaj, veličanstvenog Gornjeg Duden slapa koji se nalazi nekih 14 kilometara sjeveroistočno od grada. Na putu prema poznatoj plaži Lara nalazi se Donji Duden slap koji uranja direktno u more. U njegovoj neposrednoj blizini nalaze se mnogi hoteli iz kojih se pruža odličan pogled na slap, ali ipak je najspektakularniji pogled onaj s mora. Tako u svakom trenutku možete skoknuti na brod koji će vas dovesti do samog slapa i pružiti vam dobar uvid u njegovu snagu. Na drugu stranu, samo 18 kilometara od grada nalaze se slapovi Kurunlu i jezero Nulufer koji su dva mjesta vrhunske prirodne ljepote i jedni od najljepših mjesta u Turskoj.

Iako se u samom gradu ne nalazi ni jedna plaža, svega nekoliko kilometara od grada nalaze se pješčana plaža Lara, ali i šljunčana Konyaalti s kojih se pruža pogled na planine Taurus. Ako želite uživati u panoramskom pogledu na grad, ali i pokrajinu svakako iskoristite priliku i popnite se na obližnje brdo Tunektepe na kojem se nalazi vrhunski resort, a koji nije zatvoren za vanjske posjetitelje kao većina resorta u Turskoj.

U samom centru grada, tek nekoliko stotina metara udaljen od mora, nalazi se veliki bazar koji se rasprostire na nekoliko gradskih ulica. Iako nije tako velik kao što je to Veliki bazar u Istanbulu, ponuda je isto tako šarolika. Od mnogobrojnih začina, čajeva i mirođija pa do sveprisutnih lažnjaka mnogih posebnih dizajnera, tržnica pruža mogućnost kupovine jeftinih suvenira, ali i začina koje ćete teško pronaći kod nas.

Antalya je grad koji živi turizam, ali isto tako i proizvodnja dobara prati sve veću potražnju za hranom. Tako vas ne smije začuditi činjenica da je iskorišten svaki slobodni kvadrat zemljišta unutar grada kako bi se na njemu uzgojilo ili povrće ili neka vrsta citrusa.

Iako je ovo jedan od glavnih turističkih gradova Turske, u kojem većinom ljetuju turisti iz Njemačke i Rusije, ovaj grad se u mnogo čemu razlikuju od ostatka države. Grad iskorištava svoju bogatu povijest kako bi privukao što više turista, ali isto tako polako zaboravlja svoju kulturu i prilagođava se običajima i kulturi stranaca koji sve više posjećuju ovaj grad.