Alanya je zaista jedno od najpoznatijih krajeva na turskoj rivijeri. Sa svojom slikovitom starom gradskom jezgrom, dinamičnim ljetovalištem s brojnim dućanima, barovima i restoranima, nekako je podijeljena na dva dijela: istočni dio s poznatom pješčanom plažom Kleopatra i zapadni dio sa šljunčanom plažom. Impresivna otomanska tvrđava i zidine iz XIV stoljeća nude prekrasan panoramski pogled. U unutrašnjosti citadele nalazimo sačuvane prekrasne stare kuće, džamije, te bizantinsku crkvu ukrašenu freskama. Vrijedan razgleda je i poznati, 45 m visok, oktogonalni crveni stup Kizil Kule. Od zračne luke Antalya, Alanya je udaljena 120 km.

Alanya ima Mahale: Asmaca, Avsallar, Bektas, Burçaklar, Buyukhasbahce, Cikcilli, Cumhuriyet, Carsi, Çiğli, Demirtas, Emişbeleni, Güller Pinari, Hacet, Hacimehmetli, Hisariçi, Incekum, Kizlar Pinari, Kargıcak, Kestel, Konaklı, Mahmutlar, Okurcalar, Oba, Payallar, Saray, Şekerhane, Tosmur, Tepe, Tophane.

Nalazi se u Mediteranskom regionu Turske, u vilajetu Antalija, a od samog grada Antalije je udaljen oko 135km. O ovom gradu, smeštenom ispod planinskog venca Taurus, prvi pisani izvori datiraju još iz 4.veka p.n.e. Vekovima unazad, grad je promenio nekoliko imena, ali dolaskom Seldžučke dinastije i sultana Alaedin Keykubada na vlast 1221.godine, nazvan je Alanja kako se i dan danas zove.

Ovo mesto je Marko Antonije poklonio svojoj tadašnjoj izabranici, čuvenoj Kleopatri, a tu su i proveli svoj medeni mesec. Egipatska kraljica je, kako podaci beleže, iskoristila ovu oblast prepunu šuma za izgradnju ratnih brodova. Po njoj nosi ime najlepša plaža ovog letovališta, o kojoj ćemo pisati u tekstu, ali i mnogi restorani, kafici i hoteli.

U Alanji, zajedno sa njenim okolnim naseljenim mestima danas živi približno 300.000 stanovnika.

Sredozemna klima čini da skoro pola godine, počev od maja pa sve do oktobra, u ovom letovalištu bude sunčano i toplo sa veoma retkim kišnim danima. Ukoliko ne volite vrućine, visoke temperature i veliku vlažnost vazduha, izbegavajte jul i avgust. Ipak vrućina je u granicama podnošljivog, pa čak i ako je velika vlažnost vazduha, naviknete se brzo, ali budite spremni na to da će se vaši peškiri i veš na terasi sušiti duže nego obično.

Jedna od prednosti ovog mesta je što se praktčno ceo grad prostire duž morske obale pa vas uglavnom samo par ulica deli od plaže, jer su skoro svi hoteli smešteni blizu mora. Neki od hotela imaju i svoje podzemne prolaze do plaže.

– Kejkubat plaža se prostire istočno od centra grada i naspram nje se nalazi veliki broj hotela od kojih svaki uglavnom ima svoje privatne ležaljke i suncobrane, kao i beach barove. Odlikuje je krupniji pesak ali i stene u vodi, što mnogi smatraju najvećom manom ove plaže.

– Kleopatrina plaža sa razlogom se smatra za jednu od najlepših plaža u Turskoj. Nalazi se zapadno od centra grada i duga je oko 3,5km. Sitan pesak, voda tirkizno zelene boje, ali i neretko veliki talasi vas neće ostaviti ravnodušnim! Ukoliko se vaš hotel ne nalazi blizu ove plaže, a ipak odlučite da je posetite, za 23lire što je oko 5e iznajmite dve ležaljke i suncobran i uživajte ceo dan. Ako do sada niste bili u Turskoj, primetićete da je salinitet mora dosta veći.

Na ulicama Alanje možete pronaći sve što vam treba, ali i naučiti veštinu cenkanja ukoliko do sada niste. Velike tezge, butici sa izloženom robom koja je uglavnom kopija poznatih svetskih brendova raznih pamučnih majica, trenerki ali i torbi, novčanika i kaiševa.

Ono što sve to čini još zanimljivijim je da skoro nigde nisu istaknute cene već morate da pitate prodavca. Tada kreće onaj deo sa cenkanjem dok svaka strana ne bude zadovoljna, a ukoliko vam dosta spuste cenu neke robe, a vi na kraju ipak ne kupite, znaju da se uvrede. Turci su odlični trgovci i pregovarači, ali često naporni i nametljivi od momenta kada uđete u njihovu radnju, što neki ljudi baš i ne vole.

Što se tiče plaćanja po takvim mestima uglavnom je sve u evrima i dolarima. Najveći procenat turista u Alanji, ali i u ostalim turskim letovalištima čine Rusi koji skoro sve plaćaju u dolarima.

Centar grada se nalazi tačno između dve pomenute plaže. U večernjim satima, posebno u sred sezone, ovde je velika gužva, ali nemojte nikako propustiti priliku da prošetate ulicama, pazarite u nekim od mnogobrojnih butika koji često budu otvoreni do kasno u noć. Ako slučajno naiđete na neki prazan ili poluprazan restoran, videćete domišljate konobare koji plešu, pevaju i izvode razne performanse kako bi privukli goste.

Ovde i vaši malisani mogu da se zabave jer se u blizini nalazi luna park koji radi tokom celog leta, ali cene žetona su ove godine bile dosta skuplje nego prethodnih.